Krb ako alternatívny zdroj vykurovania

Publikované 24.10.2022

Krby sú súčasťou našich obydlí už stáročia. Často tvoria dominantu väčších otvorených priestorov, najmä našich obývačiek, a plnia v nich estetickú a zároveň praktickú funkciu. Kvalitný krb je dnes v mnohých domácnostiach používaný ako alternatívny zdroj vykurovania, ktorý zníži náklady a spotrebu paliva. Súčasné krbové vložky sú totiž konštruované tak, aby ponúkli čo najvyšší výkon za spálenia čo najmenšieho množstva dreva.

Krbové vložky spaľujú palivo s vysokou účinnosťou

Určite si aj vy pamätáte na krby, ktoré sa nachádzali v starších domoch. Boli to v podstate otvorené murované ohniská, ktoré síce dokázali vyhriať určitú miestnosť, ale boli veľmi nepraktické. Jednak spotrebovali množstvo paliva, pričom teplo z neho vzniknuté utieklo doslova hore komínom. Vyžadovali si náročnú údržbu a popol a prach bol azda všade navôkol. Moderné krbové vložky však predstavujú plnohodnotný prostriedok na vykurovanie, ktorý svojim prepracovaným systémom dokáže dodať teplo aj do všetkých miestností domu. V krbovej vložke môžete spaľovať drevo či drevené brikety s tepelnou účinnosťou až do 80%. Kvalitné materiály samotnej vložky, jej opláštenie a kvalitné dvierka vytvárajú izolovaný systém, ktorý zároveň eliminuje úniky tepla.

Pri stavbe moderného krbu nie sú nutné výrazné stavebné úpravy

Moderné krbové vložky si pri ich osádzaní nevyžadujú výrazné stavebné úpravy v priestore. Nie je nutné murovať základ či obostavbu krbu, môžete ho položiť priamo na drevenú podlahu, keďže tieto systémy sú bezpečné a poskytujú vysokú protipožiarnu ochranu. Opláštenie vložky je dodávané so samotnou krbovou vložkou, pričom ju jednoducho zložíte aj svojpomocne. Tieto opláštenia majú moderný vzhľad, a preto môže byť krb hotovým šperkom aj vo vašom dome.

Kvalitná krbová vložka môže vykurovať dokonca celý dom

Systém vykurovania prostredníctvom krbu sa zakladá na tvorbe konvekčného tepla. To vzniká zohrievaním vzduchu medzi krbovou vložkou a jej obostavbou. Zospodu sa nasáva chladnejší vzduch z miestnosti, ktorý je zohrievaný horiacim palivom vo vložke. Horúci vzduch je ľahší, a preto stúpa nahor do systému ventilácie a cez prieduch sa dostane späť do miestnosti. Systém rozvodu tepla z krbu môže byť rozvetvený po celom dome, a preto sa takýto prieduch môže nachádzať súčasne vo viacerých miestnostiach. Vďaka tomu si za relatívne nízke náklady zabezpečíte efektívne vykurovanie vášho obydlia.